Cara menghilangkan stress di kalangan guru


MASALAH mental dalam kalangan masyarakat sememangnya cukup membimbangkan mutakhir ini.
Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendedahkan tekanan perasaan berpotensi menggantikan penyakit kardiovaskular sehingga menyebabkan ketidakmampuan seseorang untuk bekerja.
Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2015 pula mendedahkan 29.2 peratus atau lebih kurang 4.2 juta rakyat Malaysia yang berusia 16 tahun ke atas menghidap pelbagai masalah mental.
Jumlah tersebut amat membimbangkan kerana berlakunya peningkatan sebanyak 11.2 peratus berbanding tahun 2006.
Berdasarkan kes-kes yang dilaporkan, kita harus menerima hakikat bahawa masyarakat kini berdepan dengan pelbagai jenis tekanan sehingga menyebabkan mereka gagal mengawal tingkah laku dan bertindak di luar batasan.
Guru merupakan antara kerjaya yang paling stress di Malaysia. Kajian yang di lakukan 8 tahun lalu oleh pengkaji menunjukan 71% guru di Kuala Lumpur dan Selangor mengalami stress.
MENGAPA GURU-GURU STRESS ? PENDAPAT DI BAWAH SAYA AMBIL DARI KOMEN-KOMEN DI FACEBOOK
Mana tak stress…hari yg dikatakan CUTI, dipanggil kerja….utk naikkan nama sekolah dan pentadbir..terutama sekolah2 dibandar… MOHD NAZIF ARIFFIN
Stress kdg sbb karenah pentadbir..dan pelajar yg menguji tahap kesabaran tp kita kena tahan sabar.. ALIZAH SHA’ARI
Kesian cikgu..telampau tinggi beban kerja hakiki dan bukan hakiki. Masalah anak murid, masalah diorang juga. Tp masalah diorang siapa yg nampak? Ada yg nampak tp pura2 buta. Nampak mcm best saja kerja half day, tiadalah tu half day. Terbawa juga sampai weekend. Byk betul program sekolah. Nampak takwim tahunan macam ok saja, tp hakikatnya murid bergaduh sesama murid pun cukup buat cikgu tekanan. Mana lagi melayan parents yang mau anak dia dapat semua straight As? Asyik setel masalah murid , masalah sendiri sampai jadi “kanser”. Asyik dengan mcm2 program pembangunan murid tp tidak sedar program2 yg telampau byk menghasilkan pula generasi sakit mental. Anak sendiri tidak terurus. Sampai rumah gaduh sama laki. Mama di kampung cuti semester baru dapat jumpa. Tolonglah bagi sikit ruang untuk cikgu2 bernafas.. Jangan kikis tenaga cikgu sampai habis segala isi dan segala tulang cikgu pun diratah. .. MULAN SANDIEGO
Ya..trlalu byk nk bt perubahan scr drastik..serentak..cgu stress ibu bapa pening anak2 blur.. x fhm dgn sistem pndidikan skrg ni…dlu pn blmbak jgk org berjaya..jd pm 2 kali jd mb 2 kali πŸ˜‚ .. NORA KAMARUDDIN
Terlalu stres dgn bebanan kerja dan hidup berjauhan dgn anak dan family.. Buka setahun dua tp 5-10 tahun pum masih ada lg yg hidup berjauhan.. anak da besar panjang masuk skolah menengah tp ayah xkenal sb nun jauh di borneo bertugas. Ini bukan stres tp extremely stress… !!!!’ …. PARK DEO
Cara menghilangkan stress agar tidak menjadi lebih parah hingga boleh menyebabkan kemurungan dan sering bersendirian ialah DENGAN B COMPLEX SHAKLEE DAN OSTEMATRIX.

PicsArt_09-20-10.08.15
1. OsteMatrix
Pakar kesihatan percaya migrain berpunca dari salur darah di dalam kepala yang mengembang kemudian menguncup secara mengejut. OsteMatrix mengandungi magnesium yang mustahak membantu mengelak pembuluh darah di kepala menjadi kejang.
Kajian juga membuktikan magnesium mengurangkan sakit kepala atau migrain, dan mengurangkan kekerapan ia berlaku. Ostematrix juga membantu tidur dengan lena dan tenang.
2. B-Complex
Punca migrain termasuklah stress dan hormon tidak seimbang. Vitamin B-Complex berfungsi menstabilkan hormon dalam badan. Ia juga merangsang mood gembira dan baik.
Oleh itu hormon akan stabil dan stress dapat dielakkan, maka migrain turut sama berkurangan. Vitamin B2 dan B6 terbukti mampu mengurangkan masalah sakit kepala, mengelak daripada berulang terlalu kerap.

‘No drugs first’
CONTACT ME FOR SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR DESCRIPTION
ID 1175197
Whatsap:  http://www.wasap.my/60197297176
FREE CONSULTATION BEST PRICE and BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE !!


Continue Reading

Jatuh Cinta Dengan Ostematrix



Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia ..

Masing-masing ada pengalaman sendiri kan? Saya juga begitu. Melihat pada poster yang telah saya sediakan di bawah ini, sebenarnya ada kisah disebaliknya.

Rasanya semua pun boleh mengagak apakah kisah itu. Untuk mengiakan dan menguatkannya lagi, akan saya ceritakan pengalaman sendiri yang mengamalkan #OSTEMATRIX hampir 5 tahun.

Sebelum mengenali OSTEMATRIX, saya boleh dikategorikan OKU tapi hakikatnya tidak la begitu. πŸ˜€πŸ˜€

Saya mengalami kemalangan pada 9 mac 2006 yang mengakibatkan patah tulang peha. Tulang yang menyokong untuk saya berjalan. 😒

Alhamdulillah pada 24 Oktober 2006 saya telah boleh berjalan sepenuhnya tanpa menggunakan tongkat ketiak.

Selang beberapa tahun selapas saya boleh berjalan keadaan kaki saya bertambah parah sehinggakan saya tidak dapat solat berdiri seperti biasa seperti orang lain. Saat itulah paling saya sedih kerana jika solat berjemaah suami solat berdiri dan saya terpaksa solat duduk di belakangnya. Saya betul-betul rasa rendah diri.

Pada awal tahun 2015 saya di perkenalkan dengan OSTEMATRIX. Dengan hanya konsisten selama sebulan masalah saya beransur-ansur hilang. Alhamdulillah syukur dengan asbab dan izinnya saya kini sudah boleh melakukan aktiviti lasak iaitu HIKING yang sememangnya memerlukan kekuatan fizikal.

Tentunya ada yang tertanya-tanya apakah masalah saya. Takkan hanya tak boleh solat jer.

Berikut adalah masalah yang saya alami beberapa tahun sebelum mengenali OSTEMATRIX :-

+ tidak boleh duduk lama di dalam kereta atau di mana-mana juga
+ tidak boleh bawa motosikal
+ tidak boleh mengayuh basikal
+ tidak boleh berlari
+ tidak boleh naik tangga
+ tidak boleh membengkokkan kaki kerana urat terlalu tegang
+ tidak boleh melakukan tugas-tugas lasak
+ tidak boleh solat berdiri
+ dan banyak lagi

Saya betul-betul terkesan dengan OSTEMATRIX. Ruginya saya ketika itu tiada telefon canggih atau camera yang boleh saya ambil gambar sebagai kenangan. Hanya beberapa helai kertas yang membuktikan kejadian itu benar-benar berlaku.

Allah swt maha berkuasa. Dengan izinnya saya sihat walafiat sehingga sekarang. Ostematrix antara produk utama saya jual tiap-tiap bulan. πŸ’ͺπŸ’ͺ

Allahuakbar.

#viktoria
#s2ufamilie
#semangatbaru
#suziemaswar
#shakleetamanpulaiindah









PENGEDAR SAH SHAKLEE ANDA 
http://www.wasap.my/60197297176/ostematrix




Continue Reading

SET TULANG PATAH SHAKLEE


Antara set patah tulang shaklee ialah terdiri daripada beberapa jenis vitamin melengkapkan keperluan nutrien dan mineral, iaitu;

Vivix

✅ Mengandungi antioksidan yang tinggi
✅ Mengurangkan inflamasi atau keradangan pada tempat bengkak
✅ Mempercepatkan proses penyembuhan luka
✅ Mengurangkan rasa sakit akibat patah tulang atau pembedahan


ESP (Energyzing Soy Protein)

✅ Membantu proses pengeringan dan penyembuhan luka
✅ Menggalakkan sel tumbuh dengan sihat dan menggantikan sel yang rosak dan lemah
✅ Membantu menguatkan tulang dan cegah osteophorosis
✅ Bantu hilangkan parut akibat luka


Ostematrix

✅ Kalsium yang dilengkapi dengan magnesium, vitamin D, dan boron
✅ Penting untuk menyokong tulang lebih kuat dan padat
✅ Mengelakkan kejang dan lenguh-lenguh badan
✅ Magnesium dalam ostematrix membantu penyerapan kalsium dengan lebih baik
✅ Melegakan kebas pada bahagian yang bermasalah
✅ Bantu tidur dengan lebih lena
✅ Bertindak sebagai pembantu penenang saraf


Omega Guard

✅ Kaya dengan omega 3
✅ Bantu mengurangkan inflamasi pada tempat bengkak
✅ Bantu menguatkan tisu rawan dan sendi
✅ Membantu stabilkan emosi


Vitamin C Sustained Release

✅ Membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka berlaku
✅ Bantu tingkatkan sistem imun
✅ Bantu elak pendarahan
✅ Membantu kuasa serapan nutrien lebih optimum
✅ Bantu rangsang pengeluaran kolagen



SET TERBAIK DARI YANG TERBAIK 
http://www.wasap.my/6097297176/settulangpatah




PENGEDAR SAH SHAKLEE PILIHAN ANDA 



Continue Reading

KEBAIKAN SET BERPANTANG SHAKLEE

KEBAIKAN SET BERPANTANG SHAKLEE


Boleh terus di ambil sejurus selepas bersalin..

πŸ’ Sesuai utk czer/ normal
πŸ’ Tidak mengganggu bayi
πŸ’ Tambah tenaga ibu
πŸ’ Percepat sembuh luka
πŸ’ Elak sembelit
πŸ’ Melancarkan penghadaman
πŸ’ Melancarkan peredaran darah
πŸ’ Mengecutkan rahim
πŸ’ Mengeluarkan angin
πŸ’ Mengelakkan urat di masuki angin
πŸ’ Mengeluarkan darah kotor
πŸ’ Membantu menurunkan berat
πŸ’ Menambah susu ibu
πŸ’ Menyerikan wajah

Paling bestnya Set Pantang shaklee ini, ia termasuk sekali dengan Set Menyusu, Set kulit basic dan Set kurus.

Jimat! 4 in 1.

✔ Berpantang
✔ tambah susu
✔ Turunkan Berat badan
✔ Kulit Cantik

SELAMAT..BERKESAN..SEMULAJADI

 πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
http://www.wasap.my/60197297176/setberpantang
Continue Reading

Cara Rawat Tulang Patah dan Retak Secara Semulajadi


• Tulang yang patah boleh menyebabkan kecacatan kekal jika tidak dirawat dengan cara yang betul.
• Mungkin ramai beranggapan dengan hanya mengurut boleh memperbetulkan kembali.
• Tetapi bukan semua bahagian di badan kita akan sembuh dan pulih dengan mengurut sahaja. 
• Perlu disokong dengan nutrisi yang cukup untuk tulang.
• Tulang yang retak ataupun patah boleh disembuhkan semula seperti normal kalau kena cara rawatannya.
• Biasanya doktor akan simenkan mana-mana bahagian yang patah untuk elak banyak pengerakan dan juga untuk sel tisu tumbuh semula.

APA ITU PATAH ?

πŸ‘‰ Patah adalah keretakan/putus/kepatahan yang berlaku pada tulang.
πŸ‘‰ Satu kekuatan yang ditujukan kepada mana-mana bahagian rangka badan boleh menyebabkan berlakunya kepatahan/retak.
πŸ‘‰ Patah adalah berbeza mengikut bentuk,saiz dan tahap keterukkan. 
πŸ‘‰ Patah boleh jadi tidak merbahaya sekiranya kecil tetapi boleh mengancam nyawa dan kehidupan seseorang sekiranya berlaku pada bahagian leher dan pelvis.



APAKAH YANG MENYEBABKAN KEPATAHAN ?

➡ Patah tulang boleh juga berlaku akibat barah tulang atau osteoperosis. 
➡ Kemalangan jalanraya adalah punca yang paling banyak menyebabkan kepatahan/retak tulang.

Tanda-tanda utama kepatahan :
~ Sakit
~ Bengkak pada kawasan yang terlibat
~ Tidak boleh menggerakkan bahagian terlibat.

Komplikasi akibat kepatahan/retak ialah :

Kecederaan saraf
Kecederaan otot
Kecederaan salur darah
Kecederaan organ
Kehilangan darah
Jangkitan kuman pada luka
Tidak sedar diri
Kematian

Proses untuk tulang patah sembuh semula ada dalam 5 peringkat:

1. Selepas 72 jam pertama 
– Inflammasi dan pembekuan darah

2. Hari ke 2 hingga minggu ke 2 
– Pembentukan tulang lembut

3. Dalam masa 2 hingga 6 minggu 
– Tulang keras terbentuk

4. Dalam 3 hingga 6 bulan 
– Proses penyambungan (union)

Paling penting adalah saluran darah perlu aktif dan lancar untuk mana-mana bahagian yang tulangnya patah ataupun retak. 
Ini untuk memastikan segala nutrisi yang diambil akan memulihkan bahagian berkenaan.


Suplemen Shaklee juga membantu untuk memulihkan kesan kepatahan atau keretakan tulang. Antara suplemen yang disyorkan adalah :




VIVIX 

✔ Mengimpak 4 mekanisma utama selular
✔ Menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria (penjana tenaga) 
✔ Antioksidan yang akan membaiki tubuh badan sehingga ke peringkat sel DNA.
✔ Jika DNA kita sihat, maka keselurahan badan kita juga akan sihat.
✔ Vivix akan bertindak untuk menghalang  radikal bebas ini terus merosakkan lagi sel dalam badan kita.
✔ Dengan adanya Resveratrol dan Polifenol di dalam Vivix ia akan bertindak dengan lebih berkesan lagi.



ESP

✔ ESP untuk pertumbuhan sel baru kerana kandungan protein diperlukan untuk pertumbuhan sel-sel baru bagi menggantikan sel tulang yang telah patah atupun rosak.
✔ Kaya dengan sumber protein non gmo yang diperlukan tubuh untuk membina semula sel-sel tulang yang rosak.
✔ Protein sangat diperlukan untuk mereka yang patah tulang sebab anggota badan kita terdiri daripada protein. 
✔ Tulang salah satunya diperbuat dari protein.
✔ ESP diperlukn untuk mempercepatkan
✔ Pertumbuhan sel-sel tulang yang telah tercedera atau mati akibat patah.
✔ Protein sangat penting untuk pembentukan tisu-tisu yang baru dan bertindak secara tak langusng membawa nutrisi serta sel-sel penyembuhan ke tempat yang cedera. 
✔ Kiranya protein ni salah satu agen pengangkut nutrisi lain bagi membantu proses penyembuhan tulang yang patah.


OSTEMATRIX

✔ Membekalkan 250mg kalsium / magnesium dan mineral lain dalam setiap 1 pil.
✔ Pembentukkan tulang lembut hingga tulang keras sangat memerlukan kalsium yang tinggi bagi memastikan penghasilan sel tisu yang baru untuk tulang.
✔ Untuk membaikpulih tulang.
✔ Mengandungi magnesium yang menggalakkan komposisi tulang dan rawan.
✔ Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot
✔ Zinc, boron, manganes dan kuprum yang terdapat didalam Ostematrix berfungsi memelihara metabolisme kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan artritis


VITAMIN C

✔ Membekalkan 500 mg vitamin C untuk keperluan harian.
✔ Penting untuk penyembuhan luka dan merangsang penghasilan kolagen, iaitu tisu penyambung di bahagian sendi.
✔ Vitamin C juga penting dalam pembentukan tulang. Vitamin C membentuk kolagen. 
✔ Kolagen adalah struktur protin yang banyak terdapat di “cartilage” “muscle” “tendon” “ligamen” dan tulang.


MAKANAN YANG MELEMAHKAN TULANG

Alkohol - menggalakkan penyusutan tulang dan meningkatkan keradangan yang tidak menggalakkan penyembuhan.

Garam - sodium mengeluarkan kalsium dari tulang. Cuba elak pengambilan garam anda: kurang dari 1500 mg (kurang daripada ½ tsp) sehari.

Gula dan bijirin halus - gula dan bijirin halus menggalakkan penyusutan jisim tulang dan menyediakan sangat sedikit nutrien untuk penyembuhan luka.

Cola dan minuman manis - kandungan fosfor cola sebenarnya boleh mengeluarkan kalsium dari tulang.

Kafein - minuman berkafein mengandungi sebatian yang boleh mengikat kalsium, mencegah kalsium daripada diserap dan menghadkan penyembuhan.

TESTIMONI MEREKA YANG PERNAH MENGALAMI MASALAH TULANG PATAH.











SUNGGUH MUDAH DENGAN USAHA DAN IKHTIAR UNTUK MENYELAMATKAN KESIHATAN KITA DARI MENJADI LEBIH BURUK.

JOM DEAL HARGA BEST DENGAN SAYA
BERPELUANG JUGA MENJADI AHLI DI BAWAH EMPAYAR BESAR SAYA BERSAMA-SAMA 70 LEBIH AHLI YANG LAIN.

πŸ‘‡
http://www.wasap.my/60197297176/settulangpatah

πŸ‘‡
https://shidasupplement.blogspot.com.my


Continue Reading

Vita-Lea Iron Formula Shaklee Multivitamin Paling Lama Di dunia



Berada lebih 100 tahun dipasaran pasti bukan laluan mudah untuk Shaklee, tapi mutu produk yang tidak pernah ade kompromi membuktikan hingga ke hari ini bukan sahaja Vitalea mampu bertahan tapi masih diperlukan oleh jutaan manusia didunia.

FAKTA YANG PERLU ANDA TAHU TENTANG VITA-LEA IRON FORMULA SHAKLEE

πŸ€ Vita-lea merupakan vitamin pertama yang dicipta didunia pada tahun 1915. 
πŸ€ Nama asalnya ialah Vitalize-Mineral
πŸ€ Dicipta oleh pengasas Shaklee iaitu Dr Forrest C. Shaklee
πŸ€ Perkataan vita-min pun singkatan dari Vitalize-Mineral
πŸ€ So perkataan vitamin yang kite duk sebut kenal dari zaman sekolah tu asalnya dari Shaklee. 
πŸ€ Bentuk pun bukan tablet cam sekarang ni, die liquid dalam botol. 
πŸ€ Peningkatan teknologi dah merubah bentuknya kepada yang lebih mudah iaitu tablet dan dikenali sebagai Vita-Lea.


 l

πŸ€ Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi lengkap diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran.
πŸ€ 12 vitamin dan 7 mineral sepert saranan RDA . 

πŸ€ Formula Vita-lea sangat komprehensif dan seimbang
πŸ€ 2 tablet Vita-lea‬ bersamaan 40 jenis lauk. 
Tak bermakna after amik Vita-lea tak perlu makan dah
Tetap kene makan macam biase cume tak perlu sampai 40 jenis lauk...
πŸ€ Tablet multivitamin paling pantas larut dalam air dan tubuh manusia
πŸ€ Mineral didalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan pantas oleh usus kecil
πŸ€ Semua orang perlukan vitalea.. kerana ia supplements asas. 
πŸ€ Vitalea juga mengandungi teknologi salutan micro.. Dan ia bukan sebarang multivitamin biasa kerana Vitalea menjalani 340 ujian kawal mutu..


KEPENTINGAN SETIAP ISI KANDUNGAN VITAMIN DI DALAM VITA-LEA IRON FORMULA 

Biotin – Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak
Vitamin D – Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat
Beta Karotena – Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi
Vitamin E – Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi
Kalsium – Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot
Boron – Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang
Magnesium – Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung

MANAFAAT VITA-LEA IRON FORMULA 


Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
Pelengkap Nutrisi – Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya m ereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.
nutrisi seimbang
Keupayaan Sistem Produktif – Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.
Metabolisma – Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.
Elemen Penting Pada Sel Tubuh – Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, dan hormon, serta menjaga kesihatan tirod.
Melindungi Organ – melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

SIAPAKAH YANG TIDAK DIGALAKKAN MENGAMBIL VITA-LEA IRON FORMULA πŸ‘‡πŸ‘‡


ANTARA CADANGAN SET SHAKLEE YANG MENGANDUNGI VITA-LEA IRON FORMULA πŸ‘‡πŸ‘‡


CARA PENGAMBILAN VITA-LEA IRON FORMULA πŸ‘‡πŸ‘‡



KENAPA VITA-LEA IRON FORMULA ADALAH MULTIVITAMIN TERBAIK? 

Vitamin yang lebih komprehensif kerana mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalan jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon.. hati.. mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.


🌺 2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca daripada radikal bebas
🌺 2 kali lebih kalsium untuk pembinaan tulang
🌺 2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan rentak jantung, otot, dan fungsi saraf
🌺 2 kali lebih Beta karotena untuk membentuk vitamin A yang lebih biopotent
🌺 3 kali lebih selenium untuk melindungi paru-paru, kolon dan prostat
🌺 3 kali lebih vitamin K untuk menyokong proses pembinaan tulang
🌺 6 kali lebih boron untuk menyokong kesihatan tulang
🌺 10 kali lebih Biotin yang menyokong proses pengeluaran tenaga


Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah.. 
kuku yang licin.. 
rambut yang kuat dari segi akarnya.. 
membantu mencegah penyakit tiroid @ beguk ( penyakit tiroid ini terjadi kebiasaanya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea…
selain itu juga… 
ia adalah antara supplement terpenting untuk diet atau slim yang mana kalau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga.. 
tidak lesu dan menjadikan kulit sentiasa tegang.



SUNGGUH MUDAH DENGAN USAHA DAN IKHTIAR UNTUK MENYELAMATKAN KESIHATAN ANAK-ANAK KITA DARI MENJADI LEBIH BURUK.

JOM DEAL HARGA BEST DENGAN SAYA
BERPELUANG JUGA MENJADI AHLI DI BAWAH EMPAYAR BESAR SAYA BERSAMA-SAMA 70 AHLI YANG LAIN.

πŸ‘‡
http://www.wasap.my/60197297176/vitalea

πŸ‘‡
https://shidasupplement.blogspot.com.my

Continue Reading

Tingkatkan Sistem Imun Anak Anda Dari Jangkitan Penyakit


Sistem Imun Kanak-kanak berbeza

Secara semulajadinya sistem imun badan kanak-kanak tidak sekuat orang dewasa dan sebab itu senang terdedah kepada jangkitan lebih-lebih lagi kanak-kanak yang dihantar ke taska/nursery/pusat jagaan harian. 

• Bayi dalam kandungan menerima bekalan antibodi dari ibu melalui placenta (uri)

• Selepas lahir, bayi akan terus menerima antibodi dari ibu melalui susu ibu (colostrum atau susu awal ibu mengandungi antibodi yang sangat banyak bertujuan untuk melindungi bayi lepas lahir)

• Sehingga berusia 6 bulan, bayi akan sentiasa menerima bekalan antibodi melalui susu ibu.

• Sehingga berusia 12 bulan, suntikan imunisasi dan juga sebarang jangkitan pada bayi akan bantu mematangkan sistem imunisasi bayi.

Jadi anak demam atau kerap sakit adalah salah satu cara semulajadi untuk meningkatkan sistem imun badan anak. 
Tapi kalau terlalu kerap anak demam atau sakit dan ia berlarutan, itu petanda sistem imun anak lemah.


Apa punca sistem imun anak lemah?

🍁 Pemakanan yang kurang berzat (kurang sayuran dan buahan)

🍁 Persekitaran yang kurang bersih

🍁Sentiasa terdedah kepada punca-punca jangkitan (di taska memang budak-budak sentiasa sakit kan?)

🍁 Kurang vitamin tertentu seperti vitamin C

🍁 Kurang tidur atau tidak tidak lena ( kajian menunjukkan kanak-kanak yang kurang tidur mudah terdedah kepada jangkitan penyakit)


Cara Tingkatkan Sistem Imun Anak-anak

Secara umumnya, terdapat beberapa perkara yang boleh lakukan bagi membantu perkembangan sistem imun yang sihat. Di antaranya adalah:

1. Susu Ibu
Susu ibu adalah merupakan sumber perlindungan yang terbaik bagi bayi di bawah usia enam bulan. Ini kerana susu ibu mengandungi komponen sistem imun seperti sel darah putih dan Immunoglobulin A bagi perlindungan bayi anda.

2. Mengamalkan pemakanan seimbang
~ Mengamalkan pemakanan yang seimbang dan penuh nutrisi. Pastikan pengambilan sayur dan buah setiap hari, di samping makanan yang lain.
~ Tapi kanak-kanak, memang susah hendak pastikan mereka ambil makanan seimbang, terutama sayur-sayuran. 
~ Jadi nutrisi yang kurang inilah yang menyebabkan sistem imun mereka rendah.

3. Vaksin
~ Salah satu usaha yang boleh dilakukan adalah dengan memberi vaksinasi kepada anak anda mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. 
~ Melalui proses vaksinasi, sistem imun tubuh anak anda akan dirangsang sebagai persediaan bagi menghadapi jangkitan yang sebenar, melalui penghasilan sel antibodi memori.

4. Jaga Kebersihan
~ Persekitaran yang bersih dan selamat. 
~ Pastikan bekalan air yang bersih dan air minum perlulah dimasak terlebih dahulu. 
~ Anda perlulah membuat pilihan yang bijak semasa membeli makanan yang dijual diluar. 
~ Jadikan kebersihan sebagai salah satu faktor utama semasa membuat pilihan.

5. Jauhi perokok
~ Satu lagi perkara yang sering khalayak umum terlepas pandang adalah tentang bahayanya asap rokok. 
~ Didapati situasi “secondhand smoker’ di mana bayi atau kanak-kanak tinggal bersama dengan ibubapa atau orang dewasa yang merokok akan terdedah kepada asap rokok secara tidak langsung. 
~ Berdasarkan hasil kajian epidemiologi, risiko bagi kanak-kanak mengalami jangkitan kuman pneumonia dan kematian mengejut (Sudden Infant Death Syndrome) adalah lebih tinggi dikalangan mereka yang terdedah dengan gejala ‘secondhand smoker’.

6. Tidur Mencukupi
~ Pastikan anak-anak anda mendapat rehat dan tidur yang mencukupi. 
~ Tidur yang mencukupi membantu sel-sel badan mereka berehat dan bekerja lebih baik.

7. Senaman
~ Biarkan anak-anak anda bermain. 
~ Sesetengah pendapat menyatakan kadang-kadang bermain pasir sekalipun membantu anak-anak meningkatkan sistem imun mereka.


CARA YANG PALING SELAMAT DAN SEMULAJADI IALAH DENGAN PENGAMBILAN SUPPLEMENT. TAK LAIN DAH TAK BUKAN SHAKLEE MENYEDIAKAN SET TERBAIK UNTUK ANAK-ANAK ANDA.



Omega Guard

πŸ’Ž Omega Guard memang terbaik untuk anak-anak. 
πŸ’Ž Ia membantu meningkatkan dan mengawal sistem imun di samping menyihatkan peparu.
πŸ’Ž Khasiat minyak ikan juga dapat membantu memperbaiki keadaan alergik (atau ekzema) dan seterusnya membantu juga sakit asthma. 
πŸ’Ž Omega Guard mengandungi DHA yang merupakan nutrisi utama untuk otak. 
πŸ’Ž Justeru ia turut membantu tumbesaran dan perkembangan otak kanak-kanak, meningkatkan upaya ingatan dan pembelajaran.
πŸ’Ž Omega Guard mengandungi peratusan Omega-3 dengan ketulenan yang paling tinggi. 
πŸ’Ž Selain dari asid lemak Omega-3, Omega Guard juga kaya dengan DHA yang sangat penting untuk perkembangan otak dan retina kanak-kanak.
πŸ’Ž DHA dan EPA dalam Omega Guard juga mempunyai kesan anti-radang, yang membantu melindungi tubuh dari penyakit kronik.
πŸ’Ž DHA juga membantu menajamkan daya tumpuan kanak-kanak

Vitalea For Children

πŸ’Ž Vitalea For Children ini membekalkan 18 jenis vitamin dan mineral yang penting untuk tumbesaran anak-anak. 
πŸ’Ž Ini termasuk kesemua 8 jenis vitamin B yang mana rata-rata multivitamin di pasaran tidak mampu berikan. 
πŸ’Ž Vitalea For Children juga mengandungi kalsium, magnesium dan lain-lain yang membantu menyokong tulang yang kuat, badan yang sihat.
πŸ’Ž Membekalkan kalsium untuk tulang, otak dan gigi 
πŸ’Ž Meningkatkan tahap daya tahan melawan penyakit 
πŸ’Ž Lengkap dengan vitamin B untuk fungsi tubuh yang betul 
πŸ’Ž Menyediakan 150% nilai harian Vitamin D untuk menyerap kalsium dengan berkesan
πŸ’Ž Mengandungi 100% nilai harian Vitamin C yang diperlukan 
πŸ’Ž Multivitamin yang kaya dengan antioksidan untuk kulit yang cantik 
πŸ’Ž Sesuai untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas
πŸ’Ž Rasa yang sedap dan memang digemari kank-kanak

Ciri-ciri anak yang memang memerlukan Vitalea For Children

🍁 Anak yang kurang selera makan.
🍁 Anak yang suka makan junk food.
🍁Selalu dan mudah dapat penyakit seperti demam, batuk dan selsema. Tingkatkan sistem imuniti badan.
🍁Ibu bapa yang gagal menyediakan makanan seimbang berkhasiat kepada anak kerana kesibukan bekerja.
🍁Anak yang kurang minum susu (bekalkan 200mg dalam setiap tablet).
🍁Anak yang tak suka makan sayur (mengandungi vitamin k bantu pembekuan darah dengan cepat jika luka).


SUNGGUH MUDAH DENGAN USAHA DAN IKHTIAR UNTUK MENYELAMATKAN KESIHATAN ANAK-ANAK KITA DARI MENJADI LEBIH BURUK.

JOM DEAL HARGA BEST DENGAN SAYA
BERPELUANG JUGA MENJADI AHLI DI BAWAH EMPAYAR BESAR SAYA BERSAMA-SAMA 70 AHLI YANG LAIN.

πŸ‘‡
http://www.wasap.my/60197297176/setkesihatanmaksimum

πŸ‘‡

https://shidasupplement.blogspot.com.my
Continue Reading