Cara Merawat Sakit Sendi


Sendi-sendi manusia terdapat di tulang belakang dan bahagian lain tubuh badan seperti bahu, siku, pergelangan tangan, punggung, lutut, buku lali dan sendi jari kaki serta tangan.

Sendi terbentuk apabila dua atau lebih tulang bertemu dan ianya berfungsi untuk melicinkan pergerakan. Sakit sendi terjadi di kalangan semua lapisan umur. Kesakitan adalah suatu sensasi atau persepsi dan ianya menandakan kecelaruan fizikal, mental atau disebabkan oleh penyakit. Ianya berbeza dari segi lokasi, jangka masa, kesakitannya dan dari individu ke individu yang lain.

Sebab-Sebab Sakit Sendi

  1. Kebanyakan pengidap sakit sendi tidak mempunyai kerosakan terhadap sendi mereka. Kesakitan itu mungkin berpunca dari lapisan tisu luaran, otot, ligamen, sendi atau pangkal saraf. Tulang jarang menyebabkan kesakitan.
  2. Kesakitan ringan mungkin disebabkan oleh terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak sedikit. Ini boleh disebabkan oleh aktiviti yang berat, mengangkat berat, postur yang tidak elok, kecederaan atau pergerakan tidak betul.
  3. Berat badan berlebihan
  4. Kecacatan tulang belakang atau tangan dan kaki
  5. Kecederaan (kemalangan, bersukan dan sebagainya)
  6. Penyakit sendi seperti arthritis
  7. Sakit dari pangkal saraf (seperti saraf yang terhimpit
  8. Penyakit tulang
  9. Ketumbuhan
  10. Jangkitan kuman
  11. Masalah mental seperti tekanan, kemurungan dan sebagainya
  12. Penyakit kronik
  13. Ubat-ubatan


Siapa pernah rasa sakit sendi, kadang-kadang kat bahagian belakang, bahu, pinggang or lutut?

Ataupun yang sudah mula sakit-sakit sendi, kebas-kebas kaki tangan tak kisah yang muda atau tua, ataupun mengalami eksiden sampai melibatkan patah tulang?

Biasa juga kita dengar mak ayah kita mengadu sakit sendi tak pun sakit urat. Kalau nak jalan jauh memang tak boleh, nak angkat benda berat pun tak boleh, ada yang sampai tahap nak solat pun susah๐Ÿ˜ญ

Kesiannya mereka. Apa yang kita buat untuk mereka sebagai seorang anak?

Saya cadangkan set paling diminati oleh semua pengguna Shaklee. Set ini membantu bagaimanakah cara nak mengatasi masalah SAKIT SENDI?




✅ Mengurangkan inflamasi sudah pastinya dengan OMEGA GUARD

▪️ Omega Guard Shaklee adalah omega-3 yang melambatkan degradasi tulang rawan. Ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi. .

▪️ Omega Guard Shaklee boleh membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi. Omega 3 juga bertindak sebagai pelincir. Ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.

▪️ Kajian menunjukkan pengambilan asid lemak omega-3 bersama glukosamina dapat meningkatkan kesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja. .

✅ Mengekalkan sel tulang yang sihat dengan OSTEMATRIX

▪️ Ostematrix mengandungi Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. .

▪️ Magnesium yang terdapat di dalam Ostematrix pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi.

▪️ Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium.

▪️ Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tetapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

Jangan biarkan sakit sendi dan lutut ini menganggu pergerakan orang tersayang malah diri sendiri. Kecil pelaburannya tapi besar manfaatnya. Jadikan hadiah setiap bulan untuk ibu bapa kita insan tersayang yang melahirkan dan membesarkan kita.

JOM TENGOK TESTIMONI MEREKA YANG TELAH MERASAI PERBEZAAN SETELAH MENGAMBIL DAN MENGAMALKAN SET INI.













Jom dapatkan SPECIAL PRICE  SET SENDI!!
http://www.wasap.my/60197297176/setsendi


Continue Reading

Misteri MEASLES (campak)





Teka teki jangkitan misteri yang melanda masyarakat Orang Asli suku Bateq akhirnya terjawab..

37 pesakit yang sedang dirawat disahkan positif MEASLES (Campak).

Ujian makmal penyakit lain seperti Tibi, Meliodosis, Leptospirosis dan corona virus adalah NEGATIF.

Measles merupakan penyakit yang boleh dicegah dengan vaksin. Gejala awal penyakit maut ini adalah  demam, batuk , selsema dan ruam.

Walaupun ada “sesetengah pihak” yang menganggap penyakit ini adalah penyakit ringan, ketahuilah bahawa komplikasi jangkitan measles boleh menyebabkan pnemonia, buta, pekak, radang otak dan kematian.

KENYATAAN AKHBAR MENTERI KESIHATAN MALAYSIA
SITUASI TERKINI KLUSTER JANGKITAN SALURAN PERNAFASAN DI KALANGAN KOMUNITI ORANG ASLI KAMPUNG KUALA KOH, GUA MUSANG, KELANTAN

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan situasi terkini kejadian kluster jangkitan saluran pernafasan di kalangan Orang Asli yang berkaitan dengan Kampung Kuala Koh, Gua Musang, Kelantan yang telah dilaporkan sejak 3 Jun 2019.

Sehingga 15 Jun 2019, sebanyak 112 kes termasuk dua (2) kematian telah dilaporkan kepada KKM. Komuniti Orang Asli ini mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan seperti demam, batuk, selsema dan beberapa kes mengalami gejala mata merah. Daripada jumlah tersebut, seramai 52 kes
masih dirawat di hospital iaitu 48 kes di wad biasa dan empat (4) kes di Unit Rawatan Rapi. Sebanyak 19 kes dengan gejala ringan berada di Rumah Inap Kesihatan Orang Asli (RIKA) di Gua Musang dan 39 kes telah dibenarkan pulang. Seramai 170 dari 185 (92%) penduduk Kampung Kuala Koh telah
ditemui dan diperiksa status kesihatan mereka.

Sehingga 15 Jun 2019, 37 kes telah disahkan measles melalui ujian makmal. Keputusan ujian-ujian makmal yang lain seperti tuberkulosis, melioidosis, leptospirosis dan corona virus adalah negatif. Berdasarkan daripada keputusan makmal tersebut, penyakit yang berlaku dalam kalangan Orang Asli
Kampung Kuala Koh ini ialah wabak measles (demam campak).

Faktor penyumbang kepada penularan jangkitan measles dalam komuniti Orang Asli Kampung Kuala Koh ini adalah liputan imunisasi measles yang rendah iaitu hanya 61.5% bagi suntikan dos pertama vaksin Measles-MumpsRubella (MMR) dan 30% bagi suntikan dos kedua. Pasukan kesihatan sukar
untuk memberi perkhidmatan kesihatan yang menyeluruh kerana cara hidup suku kaum ini yang kerap berpindah randah. Kekurangan zat makanan juga menyumbang kepada risiko jangkitan dan kejadian komplikasi.

Sejumlah 14 kematian telah dilaporkan berlaku, namun hanya dua (2) kes terakhir telah dibawa ke hospital untuk bedah siasat. Hasil bedah siasat yang pertama, punca kematian dilaporkan sebagai pneumonia (radang paru-paru).
Pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dengan dibantu oleh Pasukan Perubatan Forensik KKM telah berjaya mengeluarkan kesemua 12 mayat dari Kuala Koh sehingga jam 6.40 petang semalam dan telah dibawa ke Hospital
Gua Musang untuk siasatan lanjut bagi mengenalpasti punca kematian.

Measles adalah jangkitan virus measles yang amat mudah merebak. Satu kes measles boleh menularkan jangkitan kepada 12 – 18 individu lain. Jangkitan menular melalui titisan cecair pernafasan di udara dan sentuhan langsung dengan cecair pernafasan daripada orang yang dijangkiti. Measles boleh dicegah dengan imunisasi. Vaksin MMR diberikan sebanyak dua dos kepada bayi berumur 9 bulan dan 12 bulan.

Gejala penyakit measles adalah demam dengan batuk, selesema atau mata merah (konjunktivitis), diikuti dengan ruam selepas beberapa hari. Komplikasi jangkitan measles berlaku terutama kepada bayi, kanak-kanak, serta individu yang mengalami kekurangan zat makanan dan tahap imuniti yang rendah. Komplikasi measles termasuk pneumonia, cirit-birit, keradangan otak (encephalitis), otitis media dan
kematian. Kadar kematian kes measles (case fatality rate) lazimnya kurang dari 1%, namun boleh setinggi 3-6% sekiranya mengalami kekurangan zat makanan.

Tindakan pencegahan dan kawalan wabak telah dijalankan dan masih diteruskan, termasuk:

1. Carian kes secara aktif di perkampungan Orang Asli ini dan di perkampungan sekitar berdasarkan pergerakan mereka sebelum ini.

2. Memberi vitamin A kepada semua kanak-kanak bagi kes Measles yang dirawat, bertujuan meningkatkan sistem imuniti memandangkan
mereka mengalami masalah kekurangan zat makanan.

3.  Menjalankan aktiviti imunisasi kepada semua penduduk Orang Asli di lokasi terlibat.

4. Pendidikan kesihatan kepada penduduk, termasuk sesi kaunseling bagi mengurangkan tekanan dan keresahan.

5. Mempertingkatkan Infection Prevention Control (IPC) di fasiliti kesihatan dan sentiasa mengamalkan penggunaan alat perlindungan diri (Personal Protective Equipment) yang bersesuaian.

KKM turut mengarahkan negeri-negeri lain untuk mempertingkatkan survelan jangkitan measles serta meningkatkan liputan imunisasi di kalangan komuniti
Orang Asli di negeri masing-masing. Pihak negeri hendaklah memaklumkan segera kepada KKM melalui Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) Kebangsaan sekiranya terdapat kluster kes dan/atau kematian yang
mempunyai gejala yang sama.

Pihak Polis DiRaja Malaysia terus memantau dan mengawal kemasukan orang awam, pertubuhan bukan kerajaan dan lain-lain dari memasuki ke kawasan Kampung Kuala Koh yang terlibat bagi mengelakkan berlaku penularan jangkitan.

Kolaborasi antara pelbagai agensi amat penting untuk memastikan kejadian wabak penyakit seperti ini tidak berulang. Keadaan persekitaran tempat tinggal
yang bersih termasuk bekalan air yang selamat dan sumber bekalan makanan yang mencukupi perlu dipertingkatkan dengan segera. KKM komited dalam memastikan perkhidmatan kesihatan yang komprehensif kepada Orang Asli di seluruh negara.

Sekian, terima kasih.
YB DATUK SERI DR. DZULKEFLY AHMAD
Menteri Kesihatan Malaysia
17 Jun 2019

UNTUK ITU, kita juga harus bersiap sedia dengan memperkuatkan lagi sistem imun. Anda boleh mencegah dengan pengambilan produk SHAKLEE yang membantu menepis dari penyakit berjangkit.

SUDAH TENTU TAK LAIN DAN TAK BUKAN. 
⤵⤵




Klik di sini untuk detail ๐Ÿ‘‡

http://www.wasap.my/60197297176/imunbooster






Continue Reading

Bahaya Kencing Kotor



Jangkitan kuman di saluran air kencing yang dikenali sebagai kencing kotor atau ‘urinary tract infection (UTI)’.

Kencing kotor ialah jangkitan kuman di saluran air kencing. 

Hal ini sangat biasa dialami oleh golongan wanita kerana wanita memiliki saluran buang air kecil yang sangat pendek sekaligus membuatkan mereka lebih senang dijangkiti kuman.

Justeru itu, anda haruslah kerap minum air untuk membersihkan saluran air kecil dan mengelakkan pembiakan bakteria. 


KENCING KOTOR adalah kuman
SIMPTOM PENYAKIT BUAH PINGGANG

 ๐Ÿ‘‰kerap kencing pada waktu malam
๐Ÿ‘‰ kencing berbuih

TANDA KENCING KOTOR


๐Ÿ‘‰ kencing terasa sakit dan pedih masa nak buang air kecil. 

๐Ÿ‘‡ kerap terasa hendak buang air.
๐Ÿ‘‡ wanita mngandung berisiko tinggi kencing kotor
๐Ÿ‘‡ jangan tahan air kecil
๐Ÿ‘‡ selepas buat hubungan kelamin sebaiknya buang air kecil
๐Ÿ‘‡ jangan abaikan ubat doktor
๐Ÿ‘‰ minum air yang banyak.

๐ŸŒธ barli boleh mengurangkan penyebab sakit buah pinggang. Ia adalah fakta cuma jgn letak bnyk gula.


๐ŸŒธRawatan alternatif yang sangat membantu ialah menggunakan set kencing kotor Shaklee


BAHAYA KENCING KOTOR 


Punca sebenar ialah kuman yang berasal dari kulit dubur faraj atau lubang dubur bergerak menuju ke pundi kencing, ia membiak dan terus ke buah pinggang.


Penyebab yang paling lazim di kalangan wanita adalah disebabkan oleh tabiat mengelap dari belakang ke depan selepas membuang air besar


KESAN KENCING KOTOR


Dalam jangka masa panjang, jika tidak dirawat, ada banyak kesan kencing kotor yang negatif.


Jika jangkitan ini tidak dirawat di peringkat awalnya, ia boleh membawa kepada penyakit pielonefritis, apabila bakteria merebak naik ke buah pinggang.

SET KENCING KOTOR SHAKLEE 








Alfalfa Complex: Membuang toksin dan bwrsifat antikulat

Garlic Complex: Antibiotik dan antifungal semulajadi

LANGKAH PENCEGAHAN UNTUK KENCING KOTOR

❄ Minum air secukupnya
❄ Jangan tahan dari kencing
❄ Cuci kemaluan dari depan ke belakang
❄ Pakai pakaian jenis cotton dan longgar
❄ Minum air barli
❄ Kurangkan makanan manis dan minuman bercaffeine
❄ Kerapkan tukar tuala wanita

Yang penting sekali, bila ada tanda-tanda tu, dapatkan pemeriksaan doktor okay.

Klik di sini untuk detail ๐Ÿ‘‡

http://www.wasap.my/60197297176/kencingkotor





Continue Reading

Gout Dan Cara Rawatan



Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan.

* Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.
* Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing.
* Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
* Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh di rawat dan dikawal.
* Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.
* Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

Tanda Gout

* Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.
* Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
* Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali pada waktu malam.
* Sendi yang diserang menjadi teramat sakit sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
* Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
* Sakit mungkin menyerang kembali selepas beberapa minggu atau bulan.
* Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

Komplikasi

* Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan di panggil ’tophi’.(to-fai)
* Dalam saluran urinari atau saluran air kencing, ia boleh berkumpul membentuk ’batu karang’.
* Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti:
- Kegemukan
- Darah tinggi
- Hiperlipidemia
- Diabetes

Rawatan Jangka Panjang

* Oleh kerana gout disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam badan, anda haruslah mengelakkan faktor-faktor yang boleh menambahkan paras asid urik.

- Menjaga berat badan – kegemukan boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan.
- Mengelakkan minuman keras.
- Elakkan pengambilan makanan yang mengandungi purin yang tinggi seperti daging, makanan laut dan kekacang.

Kesan Penyakit Gout

Jika penyakit gout ini dibiarkan berlanjutan serangan sakit sendi yang berulang-ulang akan menyebabkan terjadinya kerosakan sendi dan menjejaskan fungsinya. 

Selain itu akan terhasil pembentukan batu karang yang boleh meningkatkan risiko jangkitan kuman dan akan mengakibatkan kegagalan buah pinggang.

Selain mendapat rawatan daripada Doktor anda juga boleh mencuba rawatan alternatif dengan pengambilan supplement Shaklee. 

Tujuan rawatan yang diambil adalah penting untuk mengurangkan sakit sendi, mengurangkan kekerapan serangan dan mengelakkan berlakunya komplikasi penyakit gout.

Allahuakhbar sakitnya siapa yang pernah dan sedang mengalaminya tu. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.
USAHA DAN IKHTIAR dengan SET SHAKLEE.




 



๐Ÿ‘‰Alfalfa
- detoks semulajadi bertugas menyingkirkan toksik dari badan.
-Pengamal Alfalfa perlu mengambil air yang banyak (sebaik-baiknya 3-4Liter sehari) untuk membantu melancarkan proses detoks.

๐Ÿ‘‰Performance Drink
 -  memelihara atau seimbangkan kandungan air dalam badan supaya badan tidak mengalami dehidrasi.
-Pesakit gout perlu menyingkirkan asid urik dengan lebih kerap kencing.
-Air yang mencukupi dalam badan amat penting untuk melancarkan proses pembuangan asid urik.
-Performance Drink berfungsi mengantikan air yang hilang dan memelihara tahap air dalam badan pesakit.

๐Ÿ‘‰Omega Guard
 – mengelakkan keradangan sendi dan mengurangkan kesakitan.




Vivix Shaklee penawar terbaik untuk Gout.Macam mana Vivix Shaklee menjadi penawar terbaik untuk gout? 
Vivix bertindak dalam 4 cara iaitu:

1. Memperbaiki DNA. Ia membantu membaiki kerosakan dalam sel darah dengan menstabilkan asid urik kepada tahap yang normal.

2. Mengurangkan inflamasi dengan cara membaiki sel yang rosak & bengkak. Lalu menghasilkan sel baru yang sihat.

3. Meningkatkan penghasilan tenaga supaya pesakit rasa bertenaga. Orang sakit biasanya lemah disebabkan tekanan fizikal & mental. Dengan pengambilan Vivix, insya Allah pesakit gout tahap kritikal sekali pun akan rasa bertenaga.

4. Mengelakkan pengumpulan protein AGE (Advanced Glytacon End Product ). Maksudnya Vivix mengelakkan pengumpulan protein hasil pengikatan gula & protein berlebihan dalam badan yang mengundang penyakit salur darah. Pesakit gout mengalami kerosakan dalam sel darah, kalau ditambah dengan penyakit salur darah pasti semakin teruk, kan?

Klik di sini untuk detail ๐Ÿ‘‡

http://www.wasap.my/60197297176/vivix

Continue Reading

Vivix Anti Penuaan Terbaik Dunia


Vivix ni memang suplemen anti penuaan yang dah memang semua sedia maklum kerana datangnya dari bahan-bahan yg berkualiti dan juga sudah dpaternkan. Ini bermaksud tiada sesiapa pun yang boleh meniru vivix.

• Anti penuaan secara sihat. 
• Anti aging tu bukan lah bermaksud tak tua langsung bila amal Vivix ni.

Tetapi kalau amal Vivix ni, penuaan tu terjadi dengan sihat, walaupun ada kedut bila tua nanti, still nampak vouge gitu.

Bukan lah bila amal Vivix ni terus tak tua. Tua secara sihatlah, tak nak lah bila tua je, sakit lutut, sakit pinggang.

Kita nak walaupun tua, kita tetap kuat.
Boleh pergi masjid jalan kaki je, boleh beribadah dengan tenang dan senang je.
Tak nak lah bila tua, asyik check in hospital je. Macam tu lah lebih kurang. 

So, mencegah lebih baik dari merawatkan? 

Nanti kalau sakit masa tua nak merawat tu, confirm lah beribu ribu kosnya. Dah tu dengan tak laratnya lagi kan.

So lebih baik invest sekarang for your future healthy.

Cantiknya, kulit awak..”
“Hah?.. dah 42 umur akak?”
“Tak nampak kedutan langsung”
“Flawless nya kulit..”
Contoh ayat yang bisa membuat kita tersipu-sipu malu bila sahabat wanita puji kan? .. ???


Wanita Takut TUA. 
Bukan sebab tak mahu sedar diri, tapi semakin melihat kedutan di wajah hari semakin hari … hehehe.
Bak kata kakak-kakak..


“Cantik boleh di BELI.. tetapi kami kalah dengan Usia.” 
– ada wanita berusia lebih cantik dari wanita usia muda..
– Tetapi tetap kalah dengan umur Biologi.


Peningkatan usia seringkali dikaitkan dengan masalah kecantikan dan kesihatan.
Antaranya ialah -masalah kedutan pada wajah dan kulit serta jeragat. 
Selain itu masalah kesihatan seperti sakit sendi, keletihan dan sebagainya seringkali menyebabkan kualiti hidup seseorang menjadi berkurangan.


Jangan bimbang, dunia moden semua dah ada.. Pelbagai rawatan boleh membantu dalam masalah Kecantikan ok! ?


JOM KENALI VIVIX SHAKLEE UNTUK KECANTIKAN .


๐ŸVivix Shaklee adalah suplemen anti penuaan yang terbaik di dunia! 

๐ŸVivix membantu melambatkan proses penuaan dan memberikan awet muda serta menyihatkan tubuh badan secara menyeluruh termasuk menghindari penyakit kanser!
๐ŸVivix atau lebih popular dipanggil sirap Shaklee kerana cecair vivix ni berwarna merah. Ia berjaya dihasilkan selepas kajian bertahun-tahun oleh Shaklee dan merupakan supplement pertama di dunia yang mampu menembusi DNA manusia.


Kenapa vivix antara produk terbaik shaklee... Nak tahu,tengok saja bahan2 yang digunakan untuk menghasilkan sebotol vivix, memang anda tidak akan berkira utk melaburkan modal anda utk dapatkan hasil terbaik dpd vivix.. 

VIVIX - REVOLUSI TERBARU DAN TERUNGGUL DARI SHAKLEE

- Vivix® Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Vivix® mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. 

 Keistimewaan Vivix Shaklee .

1. Memperbaiki DNA

- Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal. .

2.  Memperbaiki tenaga sel

- Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh. .
- Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi.
Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan. .

 Kebaikan Vivix Shaklee

✔️ Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
✔️ Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
✔️ Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
✔️ Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
✔️ Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
✔️ Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir
✔️ Membantu merawat penyakit parkinson
✔️ Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
✔️ Meningkatkan kesihatan imum badan
✔️ Menggalakan kesihatan keseluruhan .


Klik di sini untuk detail ๐Ÿ‘‡

http://www.wasap.my/60197297176/vivix


Continue Reading

Kenali Penyakit Cyst



Sebelum saya pergi lebih jauh ingin saya mengingatkan semua awas dengan ketumbuhan ini. Jaga kesihatan diri luar dan dalam. Buat sikit pelaburan untuk diri sendiri. Sayangi diri sayangi suami dan anak-anak.

“Cyst.. apa tu?”

Soalan biasa didengari bagi orang yang sudah berkahwin dan disyaki mengalami masalah kesuburan.

Perkara ini memang normal. Selagi tak kahwin… selagi tak jumpa masalah .. selagi tu kebanyakkan kita sebagai wanita tak mengenali masalah kesihatan yang boleh wujud dalam tubuh kita.

Faham la kita semua bukan doktor. Kadang-kadang bukan tak pernah baca tentang Cyst, tapi tak terjangkau di kepala bahawa kita akan mengalami masalah tersebut. Dan akhirnya kita tak ambil pusing secara serius tentang bahan bacaan kita tu.

Ya, Cyst Punca Masalah Kesuburan Wanita tau. Jom kita kenali lebih rapat tentang musuh wanita ni.

Jom kenali Cyst

Cyst adalah kantung yang mengandungi cecair yang berada di dalam kilang telur ovari. Cecair ini boleh cair seperti air, dan pekat likat. Ada kalanya mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi.

Kehadiran cyst -pada ovari setiap bulan bagi wanita adalah normal. Ia menandakan wanita itu sihat dan subur. Dan secara normal, cyst akan membesar dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulusi. Cyst ini akan pecah bila mencapai lebih kurang diameter 2mm.

Cyst yang tidak pecah tidak berbahaya kecuali jika saiznya menjadi terlalu besar.
Tanda-tanda Cyst

Secara amnya, Cyst biasanya akan menyebabkan:

• Ketidakselesaan ketika datang haid.
• Kitaran haid tidak teratur.
• Senggugut yang teruk
• Mengganggu hubungan kelamin suami isteri.
• Perut wanita kelihatan buncit seperti orang mengandung.
• Sembelit akibat tekanan pada salur najis dan kerap buang air kencing.
• MENJEJASKAN KESUBURAN.


Tanda-tanda cyst adalah berbeza bergantung kepada individu. Namun ada juga wanita yang mempunyai cyst ini tidak mempunyai simptom. 

Adakah perlu pembedahan?

Cyst boleh dikesan melalui kaedah ultrasound. Dan pembedahan bukanlah pilihan wajib dilakukan kepada semua pesakit. 

Namun pembedahahan akan dipertimbangkan jika berlaku perkara-perkara tersebut :- 

– Cyst melebihi saiz 5cm atau 3 inchi.
– Cyst berada di kedua-dua belah ovari.
– Saiz cyst tidak berkurangan selepas 2-3 kitaran haid.
– Jika ada ketumbuhan ovari pesakit tak pernah didatangi haid.
– Pesakit adalah gadis remaja.
– Pesakit adalah monopouse
– Menggunaan pil perancang kehamilan.

Cyst Operation yang dilakukan keatas seorang wanitajika saiz cyst yang terlalu besar menampakkan wanita tersebut seperti mengandung.

Namun ada kajian menunjukkan bahawa jika cyst masih belum besar atau sekitar 3cm diameter , pesakit boleh mengamalkan pengambilan supplement bagi tujuan pengecutan semulajadi.

Jenis-jenis Cyst Yang Ganggu Kesuburan.

1. Endometruimas – Cyst yang disebabkan oleh endometriosis.
2. Polycystic Ovarian Cysts – Terdapat beberapa cyst yang kecil pada kilang telur ovari, membuatkan haid tidak teratur dan membuatkan kadar hormon tertentu yang tinggi dalam darah

Jenis-jenis Cyst Yang Tidak Ganggu Kesuburan.

1. Functional cysts – Cyst normal. Wujud semasa kitaran haid setiap bulan. Ia menandakan seseorang wanita itu sihat dan subur.
2. Cysdenomas – Cyst yang berlaku dipermukaan lapisan luar kilang telur ovari. Jadi ia tidak menggangu kesuburan.
3. Dermoid cysts – Cyst ini mengandungi beberapa tidu seperti kulit, rambut, dan gigi. Ia selalu dikeluarkan melalui pembedahan.
Antara contoh Ovarian Dermoid cyst.

Namun ada juga segelintir pesakit  tidak mengalami apa-apa masalah. Ada kes dimana cyst dikesan sewaktu melakukan pembedahan untuk melahirkan anak. Ajaib kan.

Kepada semua wanita khususnya mereka yang ingin menamatkan zaman bujang, berjumpalah dengan doktor bagi pemeriksaan. Jika kita disyaki mengalalami cyst, jangan panik dan terus membuat pembedahan. Tetapi mintalah nasihat dari doktor pakar berkaitan dengan rawatan susulan yang lain.

Rawatan dengan Set Cyst Shaklee

Kepada yang ingin mencuba rawatan alternatif, saya sangat galakkan pengambilan vitamin semulajadi yang lebih selamat dan berkesan seperti produk Shaklee. Keberkesanan telah terbukti oleh ramai orang.

๐ŸGLA Complex: Mampu mengecutkan cyst yang membesar. Selain mengawal estrogen dan testosteon, dimana GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon wanita.

๐ŸVitamin ACE : Terdiri daripada
• CarotoMax (Vitamin A), 
• Vitamin C Plus, 
• Vitamin E.

Ketiga-tiga vitamin ini merupakan rangkaian anti-oksidan yang penting untuk membunuh hormon xenoestrogen. Vitamin ACE penting untuk mengelakkan cyst membesar semula.

Terdapat kes dimana cyst telah megecut selepas mengamalkan GLA Complex. Tetapi tidak lama kemudia cyst membesar semula berikutan hormin Xenoestroge tidak dihapuskan sepenuhnya oleh vitamin ACE.

๐ŸVIVIX: Raja vitamin. Mampu mengecutkan dan menghapuskan cyst.



Sebenarnya menurut pakar sebanyak 95 peratus daripada kes cyst ovari adalah bukan kanser dan tidak merisaukan. 

Rawat sebelum terlambat. Dalam masa yang sama, amalkan pemakanan yang tinggi anti-oksidan. 


Untuk order dan lebih detail 
Klik di sini ๐Ÿ‘‡

http://www.wasap.my/60197297176/setcystshaklee
Continue Reading